Duitse Staande Langhaar

Dutch English French German

Geschiedenis

De Duitse Staande Hond, Langhaar behoort tot de Rasgroep "Staande Jachthonden, Spaniels en Retrievers"

Land van oorsprong: Duitsland

De Duitse Staande Langhaar is niet direct verwant aan de andere Duitse staande hondenrassen. Het is een van de oudste jachthondenrassen, ontstaan uit de vogelhonden die in vroeger eeuwen bij de valkenjacht werden gebruikt. Ook zweethonden zouden in het ras zijn ingekruist in vroeger tijden. Later werd er gekruist met Setters en pointers om het type minder plomp en zwaar en derhalve sneller en behendiger te krijgen. Dit is wonderwel gelukt, hoewel daar een zeer zorgvuldig fokbeleid voor nodig is geweest.

Karakter

Aanhankelijk, levendig,zacht en evenwichtig, intelligent en leergierig.Sociaal naar andere dieren en honden toe.

Een goed trainbare hond die kalm en in balans is. De Duitse Staande Langhaar is vriendelijk en gercht op zijn egen mensen. Hij gaat graag en op een zachtaardige manier om met kinderen, en is goedaardig van karakter. Het is een hond die graag en veel beweegt en ook veel genoegen vindt in regelmatig zwemmen.

Training

De Duitse Staande Langhaar is gefokt om zelfstandig te werken en vraagt een goede band met zijn baas. Wanneer hij een goede band met zijn baas voelt is hij buitengewoon makkelijk trainbaar. De Duitse Staande Langhaar heeft, zoals veel jachthonden, een zachte hand nodig en is graag bezig voor zijn baas. Het spreekt voor zich dat Duitse Staande Langharen veel beweging, ruimte en activiteit nodig hebben.

De Duitse Staande Langhaar is een allround jacht gebruiks-hond. De veelzijdige LANGHAAR is, in handen van deskundige voorjagers, in staat uit te blinken op wedstrijden proeven en tentoonstellingen en kan het met succes opnemen tegen gespecialiseerde concurrenten.

Zijn veelzijdige aanleg en bereidwilligheid, snelheid en uithoudingsvermogen, intelligentie en leergierigheid, trouw en aanhankelijkheid zijn de eigenschappen die de LANGHAAR erg populair maakt bij jagers en jachthonden liefhebbers in Nederland, zowel voor het werk vóór als ná het schot. Zij maken de LANGHAAR tot een dierbare kameraad en vooral jachtmakker.

De veelzijdigheid en bruikbaarheid als jachthond, de neus en conditie als wedstrijdhond, de schoonheid en kwaliteiten als showhond, het uiterlijk en karakter als huishond, maken de LANGHAAR tot “een hond om mee op te trekken”.

Opvoeding

De Duitse Staande Langhaar is gefokt om zelfstandig te werken en vraagt een goede band met zijn baas. Wanneer hij een goede band met zijn baas voelt is hij buitengewoon makkelijk trainbaar. De Duitse Staande Langhaar heeft, zoals veel jachthonden, een zachte hand nodig en is graag bezig voor zijn baas.